onsdag 30 januari 2008

Onsdag 30 januari: Anna Bonnevier på Svensk Form

Efter alla modevisningar med modeller som går vanlig catwalk-gång med stela blickar var det befriande att följa rörelserna hos dansarna som Anna Bonnevier anlitat för sin visning hos oss på Skeppsholmen igår. Hennes helsvarta, mjuka och multifunktionella kollektion kom till liv. Den rumsliga och grafiska effekten var slående. I processen och produktionen har Anna samarbetat med en skicklig fotograf, grafisk formgivare, kompositör och så dansarna. Alla fanns på plats, allt stämde.





Tisdag den 29 januari: I ett vägskäl

Kom till Telefonplan. http://www.telefonplan.com/. Ett tjugotal intressenter och redan befintliga hyresgäster och kreativa entreprenörer i området runt Telefonplan samlades till en workshop för att diskutera framtid och vision med hela Telefonplansområdet. Lennart Berg från AP och hans medarbetare Johanna och Victoria höll i dagen, som genomgående präglades av optimism och engagemang. Det var alldeles tydligt, att i väntan på alla segdragna politiska beslut, så har de som redan etablerat sig där underifrån skapat en egen dynamisk och kreativ stämning. Alla utnyttjar nätverket på ett naturligt sätt. Det handlar om ett 40- tal små kreativa företag, med Konstfack som självklart hjärta. Där finns några större - fler välkomnas, och verksamheter som Kolonin, Hyperisland och Transit . Vi lärde oss genom stadsdelsrepresentanten Monica Slama att Hägersten-Liljeholmen är den snabbast växande stadsdelen i hela Sverige! Konklusionen av dagen var att AP-fastigheter befinner sig i ett vägskäl, näringslivshållet eller konstnärliga hållet. Mötet menade dock att detta gick att kombinera och enigheten var stor att visionen fortfarande är att skapa en internationellt känd destination på temat design och kreativitet. Det är omöjligt att inte låta sig inspireras och entusiasmeras. Nu gäller bara att värdera om det är bästa platsen för Svensk Form att driva den officella svenska mötesplatsen för design och om vi mäktar med inom dagens resurser. Inget lätt beslut.



tisdag 29 januari 2008

Design i Davos – A peek into their crystal balls

I måndagens International Herald Tribune sammanfattade min favoritskribent Alice Rawsthorn den designdebatt som hållits under World Economic Forum i Davos. Fyra namnkunniga talare hade fått i uppgift att genom tre teman definiera framtidens design. Alice Rawsthorn själv, Paola Antonelli från Museum of Modern Art i New York, Hillary Cottam som jobbat med British Design Council i olika sociala designprojekt samt nye rektorn för Rhode Island School of Design John Maeda. Icke förvånande berörde flera av dem hållbarhetstemat, dematerialisering, designerns sociala uppgift och ansvar, och designens roll inom innovation och teknologi. Paula Antonelli pekade också på "existenzmaximum", den design vi kommer att få seännu mera av i framtiden, som hjälper oss att skapa egna privata sfärer i de överbefolkade publika rummen. John Maeda slog också ett slag för enkelheten och förmågan att uppskatta våra till synes självklara vardagsföremål. Läs mer på iht.com/design

Vi bjuder på Anna Bonnevier och Pecha Kucha

Välkomna till Svensk Form Stockholm på onsdag då Anna Bonnevier visar sina nya svarta, eleganta och multifunktionella skapelser i två performance kl 18.00 och kl 19.30. Hon gick ut konstfack förra året och uppmärksammades redan då för sina arkitekoniska och formbara klädesplagg. Nu lanserar hon varumärket BONNEVIER. Vi står nu alla i kö för att få köpa dessa underbara kreationer när veckan är slut!
I samband med modeveckan kör vi också vår vanliga Pecha Kucha, nu i samarbete med Rookies&Players, Svensk Form och Boutique Fräsh bjuder Plats: Hotel Scandic Anglais, Stureplan, Stockholm, ingång Biblioteksgatan 32.Tid: Torsdag den 31 januari. Dörrarna öppnar Kl. 19.30, Pecha-Kuchan startar kl 20.20.
Talare Steven Vogel (författare till boken "Streetwear, the insider´s guide"), Kajsa Öberg Avila (designer Dada´s Diamonds), Anna Bonnevier (designer),Mike Shragger (the sustainable fashion Academy), Greger Hagelin (VD Grundare WeSC), Kristina Kumlin (modell och yogainstruktör), Aia Jüdes (multi talented kreatör) och Fredrik Skogkvist AKA Fox (fotograf).
Först till kvarn gäller, för att säkert få plats: rsvp.rookies@moderadet.se
Pecha Kucha finns nu i 120 städer runtom i världen. Läs mer om fenomenet på www.pecha-kucha.org




måndag 28 januari 2008

Måndag den 28 januari: Dofter på Berns!

I samma ögonblick som jag öppnade dörren kände jag den ljuvliga doften och värmen som strömmade emot mig. Kardemummakaka. Mammas sätt att välkomna mig när jag kom hem till Björbo i helgen. Hur dofter bara på en tiondels sekund kan slå an en massa strängar, skapa associationer, väcka minnen. Trots dofternas betydelse, har det har inte varit lätt att för alla som givit sig på att efterhärma dem. Till exempel med resebyråer som försökt sig på att locka turister till olika resmål genom att skapa dofter av Indien, Thailand osv. Just i veckorna ser vi många pojekt som handlar om ljuddesign och ljusdesign, men kanske dags för lite inblick i var doftdesignen befinner sig i Sverige – genom all kulinarisk vurm med smaker, viner och choklad. Parfymer och doftljus. Biltillverkarnas doftlaboratorier för att få fram den perfekta doften av ny bil. I England och Holland är man visst långt framme på utbildningarna med design och fragrances. På radion häromdagen sändes ett reportage om Berns dofter. Reportrarna gick runt och kommenterade hur det doftade i olika delar av Berns. Sprang förresten förbi Berns, och drogs med i den stämning som nu som nu i veckan präglar hela lokalen. Allt är omgjort för den stora modeveckan med cat walks, fotografer, pressfolk och moderiktiga människor. En enorm och imponerande satsning. 24 visningar ska ske på Berns. Fick en glimt av Carin Westers show. Hörde att Sandra Backlund gjort starkt intryck under dagen. Jag ska försöka hinna med så många jag kan under veckan.

lördag 26 januari 2008

Fredag den 25 januari: Energibok om hur design kan göra skillnad

Igår träffades referensgruppen för den bok vi håller på med om energi och design för energimyndigheten. Om hur design kan bidra till effektivare energianvändning på olika sätt, med människan i centrum. Det är Kerstin Sylwan som är initiativtagare och redaktör. Publicering och Lansering i september. Det är också Kerstin som är vår projektledare för kampanjen Saving the Planet in Style, som vi nu börjar få form på. Mötet var verkligen kreativt och trevligt – bara damer, alla klädda i svart, ledigt, varmt och fullt av skratt. Marcus Jahnke fick vi nöja oss med på telefon från Göteborg, och Christer Eriksson hade förhinder denna dag. In Style – med kvalitet, höjd och utan att sätta på oss tageltröjan.

torsdag 24 januari 2008

Torsdag den 24 januari - Riksutställningars invigning idag!

Trots att jag var en av dem som med emfas skrev under protestlistan mot Riksutställningars flytt till Gotland, är det nu bara att gilla läget. Idag invigs Riksutställningars nya lokaler på Gotland med pompa och ståt. Tyvärr kan ingen av oss från Stockholm åka ner och närvara, men vår regionalförening finns på plats och representerar och gratulerar. Vi har ju samarbete med Riksutställningar, exempelvis i projektet UNG, och snart ska vi producera vår första UNG utställning på Gotland. Då får vi se vilka merkostnader det medför. Utställningsarkitekterna kommer att bjudas ner till Visby för en kurs i hållbart byggande och transport och jurymötet ska äga rum därnere. Det ser vi fram emot! Både Johan Celsings arkitektur, "häpnadsväckande", Anna von Schewens inredning, och Gabor Palotais "handfasta" grafiska program fick beröm av Peder Alton i dagens DN. http://www.riksutstallningar.se

Gabor Palotais grafiska program


Torsdag den 24 januari: Bra med Access

DN berättade också om hur Gustavsbergs porslin nu lagts upp på nätet genom nationalmuseets sajt. Tack vare de statliga Access-medlen. Det är fantastiskt nu när man börjar se resultaten. På Svensk Form har vi ju jobbat med Access ett par år nu, och fick även en tjänst för i år. (Vi hade gärna velat ha mera förstås). Tack vare djupgående samarbete med Centrum för Näringslivshistoria har vi kunnat bygga ut designarkivet http://designarkiv.svenskform.se/ . Såväl det digitala som det fysiska ute i Ulvsunda. Vi bygger också en artikeldatabas från FORM, scannar in bilder från våra fotosamlingar på Nationalmuseum och Arkitekturmuseum. Ett drömprojekt är att vi nu dokumentärfilmar äldre nyckelpersoner från 1900-talets designhistoria, tack vare access och generöst stöd från Ehrling Perssons stiftelse. Till det har vi våra speciella "formambassadörer" till hjälp: Rebecka Tarschys, Hedvig Hedqvist, Kerstin Wickman och Monica Boman. De beräknas bli klara till hösten. Hoppas Kulturministern blir glad nu när kulturarvet på detta sätt blir lätt tillgängligt

onsdag 23 januari 2008

Onsdag den 23 januari - Svart är tidens färg

Det är inte svårt att spåra vilken färgtrend som gäller nu när alla inbjudningar strömmar in till modeveckan, möbelmässan och andra samtida begivenheter. SVART, SVART, SVART. Svart på Svart, Vitt på svart. Några undantag som Minimarket, Lars Wallins romantiska djurlandskap, Cheap Mondays tunna lila eller Nakkna, som gick till andra extremen med vitt på vitt. Hög läsbarhet är inte prio. Vi får dela upp oss och gå på olika evenemang. Jag ser fram mot seminariet: Mode och Hållbarhet – paradox eller möjlighet på Berns den 31 januari. www.sthlmfashiomweek.se – klicka på "seminar". "hållbarhet är inte en trend – det handlar om överlevnad för oss människor som art, och det handlar om överlevnad för företagen" citeras Mathilda Tham, professor i mode på Beckmans Designhögskola.


tisdag 22 januari 2008

Tisdag den 22 januari - Swinging Telefonplan

Var ut en sväng till Telefonplan idag och där händer det verkligen grejor. 52 kreatörer är nu på plats, och inne i Designens Hus repade musiker på full volym. AP-fastigheter har nu fått klartecken och sätter igång arbeten. I mitten av augusti ska den svarta färgen utomhus vara på plats och den nya huvudentrén klar. Lennart Berg och Johanna från AP var i full gång med att planera den work shop som vi olika intressenter ska samlas omkring den 29 januari.

måndag 21 januari 2008

Måndag den 20 januari

Kajsa Hernell, vår marknadschef, jobbar nu sin sista vecka innan nedkomst! Det blir en utmaning att klara hela möbelmässan och alla PR evenmang utan henne. Men vi kan helt enkelt inte hålla kvar henne längre. Livet måste ha faktiskt sin gång. Det är det som händer på en arbetsplats som vår med bara kvinnor och många unga. Men vi har vant oss vid en rörlighet i personalstyrkan vid det här laget. Idag tackade vi också av Margareta Sundberg, som varit min assistent under två år. Den mest omtänksamma av oss alla. Det blir också tomt, men vi hoppas få samarbeta under specialprojekt istället. Dessutom har vi själva spätt på rörligheten genom att flytta runt i våra befintliga lokaler, för att skapa närhet och tydligare sektioner.

Svensk Form i rörelse




Fredag den 18 januari – coola Rio de Janerio

Moderna Museet inledde sitt 50-årsjubileum med Tid och Plats: Rio de Janeiro 1956-1964. Konst, arkitektur, film, musik och hela den neo-konkretistiska rörelse som ägde rum i Rio under den här perioden. Snygg, sval och elegant utställning, sammanställd av curator Paulo Venancio Filho. Han själv en ödmjuk och lågmäld person, som i sitt invigningstal bland annat talade om Bossa Novan, så behaglig och sofistikerad, så intim, som om Tom Jobim bara sjunger för just Dig. Lars Nittve var som vanligt strålande och välformulerad, jag tillhör hans beundrarskara. Men ändå, för oss som levt i Brasilien och tagit del av det rika konstlivet, kändes det som om vi blev lite lurade. Trots Oscar Niemeyers böljande former i taket, saknades sensualismen. Och var fanns kaoset, den farliga energin, som hela tiden omgav konstens utveckling? Jag saknade också utlevelsen hos nyckelkonstnärerna Helio Oiticia och Lygia Clark, alla deras experminent i de fattiga favelorna, när konsten klev ut ur gallerierna, i performance, gräns mellan människa och konst, rum, rörelse och människa. Visserligen finns allt detta att läsa i den fina lilla katalogen, så besökare, glöm inte att titta i den, den är inte sval!

Torsdag den 17 januari: Den olönsamma kulturen behövs för att få den lönsamma!

DN fortsätter sin intressanta debatt om kulturpolitiken. Mikael Löfgren angriper kulturministerns försvar för slopandet av fria entréavgifter under rubriken "Snåla inte med folkets resurser" och om hur "kultur som demokratisk folkuppfostran ska ersättas med kultur som industri" och att regeringen hellre vill vårda kulturarvet i magasin än att låta det vara gratis och möta sina rättmätiga ägare, medborgarna. Det kan inte vara lätt att vara kulturminister. Tänk att denna åtgärd, att slopa entréavgifterna, har blivit en sådan stark symbolfråga. En tung börda för sittande regering. Där Sverige tidigare varit föregångsland. Så enkelt det hade varit att låta bli från början. Häromdagen hörde jag en en klok person, från det konservativa hållet, som menade att regeringen har underskattat kulturfrågornas betydelse. Att moderaternas ras i opinionssiffrorna till stor del kunde hänföras till detta. Människor är stolta när kulturen blomstrar, inte minst regionalt. Den vältaliga intellektuella eliten finns ofta inom kulturlivet. Tittar mani backspegeln ser man hur högtstående samhällen haft såväl en utvecklad ekonomi som kultur. Hand i hand. Cecilia Torudd skrev också en intressant insändare om att den icke lönsamma kulturen måste få finnas om vi ska få den lönsamma. Bredden behövs för få fram det bästa. Egentligen självklart. Intressant att följa de nya initiativ som nu sker i vissa regioner, såsom Kronoberg där man satsar på Cultural Planning. Dvs genom att satsa regionalt på en offensiv kulturstrategi för att locka spännande arbetskraft och öka den ekonomiska tillväxten i regionen. Heja, heja! Mera kulturplanering.

Onsdag den 16 januari Ny designpolicy för tillväxt snarast!

Svenskt Designsamarbete fortsätter sina möten. SDS som ursprungligen startat för informationsutbyte, men som nu arbetar alltmera målinriktat. Den här gången diskuterade vi mest utkast till debattartikel som just pekar på behovet av en ny svensk designpolicy med syfte skapa ökad tillväxt och långsiktig välfärd. EU-ordförandeskapet 2009 är en utmärkt tidpunkt för sjösättandet. DISK- designer i Skåne - hade sällat sig till vår grupp för första gången. Välkommet tillskott, i synnerhet som deras representant Charlotte Sörensen arbetar både i Skåne och Köpenhamn, och kunde berätta ingånde om hur väl den nya designpolicyn har slagit ut i Danmark.
På kvällen missade jag Guldsyrsan, priset i ljuddesign, ett samarbete mellan Svensk Form, ÅF-Ingemansson och Berns Salonger. Prisutdelning och samtal modererades av vår chefredaktör för FORM, Staffan Bengtsson. Priset gick till Sigrid Strömgren för hennes examensarbete vid HDK: Quiet Whisper. Själv gick jag i stället på Önska-butikernas galamiddag för andra året i rad. Sitter i juryn för Önskas designpris med bland andra Ingegerd Råman. "Tingen för Tidens Bord" som riktar sig till studenter på några av designhögskolorna, ett stipendium på 20.000 SEK. Tyvärr hade vi inte fått in tillräckligt många bidrag för att kunna göra en rättmätig bedömning, och avstod därför ifrån utdelning. Säkert en kommunikationsmiss. På något sätt har vi tydligen inte nått lärare och elever så att budskapet kommit fram. Det kan också aktualisera frågan om hur mycket man ska stressa elever till att delta i olika tävlingar när de samtidigt ska utveckla sin kreativitet fritt. Inom konsthögskolorna finns ju en diskussion om att lämna elever ifred, de behöver kreativt lugn. Design är dock lite annorlunda, där det kan vara välgörande att tänka produktion hela vägen. Hursomhelst gör Önskas VD Pehr G. Järdhagen ett jättebra jobb med sina butikskedjor, och det känns bra att delta från Svensk Forms sida. Att visa uppskattning och ha en kontakt med detaljhandel, leverantörer och säljare. Svensk Forms ordförande Erika Lagerbielke höll kvällens föredrag på temat "Om mig själv som varumärke" på sedvanligt medryckande och insiktsfullt sätt. En annan som charmade publiken var Jon Eliason, känd från ett av TV:s många inredningsprogram. Han berättade livfullt om sin barndoms jular, där dofter och visuella minnen, såsom en liten silverkniv med skaftet format som en fisk, fick honom att bestämma att bli designer. Hade honom till bordet, och han poängterade hur viktigt det var att berätta om designprocessen, och hur den ofta föll bort i de populära inredningsprogrammen.

SDS samt Önska


Tisdag den 15 januari – Skynda – skicka in era bidrag nu till Design S

Ni har fram till 20 februari på er! Vi vill ha in hela bredden och höjden av det bästa inom svensk design idag! Mode, grafisk formgivning, inredning, arkitektur, produkter, industridesign, projekt, processer, tjänster, koncept… allt är välkommet! Särskilt vikt kommer denna omgång att läggas på Hållbar design. Det vore verkligen roligt att visa upp svenska långsiktigt hållbara projekt i utställningen när den turnerar i världen.
Anmälningsblankett finns att ladda ner på www.swedishdesignaward.se

Måndag den 14 januari - Vårens bästa på Svensk Form.

Idag planeringsdag då alla säljer in sina bästa 3-5 projekt under våren för varandra för att skapa entusiasm och delaktighet internt. Det är ju ett omfattande arbete som görs av få personer. Några av vårens begivenheter handlar i vår publika verksamhet är exempelvis de större utställningarna Eames, Kolla – grafisk design och nya Design S utställningen. Programverksamheten är växlande, alltfrån lättsamma Pecha Kuchor på Berns till matnyttigt för designbranchen såsom upphovsrättsseminarier och hållbar affärsutveckling. Ett positivt problem är att de internationella samarbetspropåerna är fler än vi mäktar med.
Vi fortsatte mötet med middag hemma hos mig för att diskutera vår vision. Alla eniga om vikten att använda oss av vår unika historia och att Svensk Forms vision egentligen är och har varit densamma genom alla våra 153 år – om än utifrån olika språkbruk och frågeställningar som varit aktuella i tidsandan. Som början av 1900-talets skönhet åt alla, vackrare vardagsvara och senare bättre hem – bättre liv, vara & undvara. För alla, varje dag, överallt. Människor som brunnit och varit övertygade om designens kraft att kunna förbättra våra livsvillkor. Idag är största utmaningen att rädda vår jord. Därför är Saving the Planet in Style vår självklara vision – för miljön, människan och välfärden.

fredag 11 januari 2008

Fredag 11 januari - blomsterbud

Dagens solskenshistoria: Idag kom en snygg ung man och levererade blommor till alla damer på Svensk Form. Veckan kunde inte sluta bättre! Det var industridesignern David Crafoord från Ergonomidesign som kom för att tacka för att Ergonomidesign kunde förlägga sitt seminarium hos oss på Svensk Form strax före jul. Vi vill gärna öppna dörrarna för våra designer, företagspoolare, medlemmar och andra designvänner som vill samarbeta med oss. Mera sånt! Blommorna räckte till alla!

Torsdag 10 januari – vernissagehunger

I morse var det något som var helt annorlunda. Solen sken! Min man sade att det var som att byta kretskort i hjärnan. Det verkade ha samma effekt på alla, inte minst på kontoret. Befriade leenden och förnyad energi. Läste i DN att 2007 varit en av de solfattigaste i mannaminne, som värst mot slutet av året. Kronobergarna hade bara fått 20 minuter sol under hela december! Leendena och kindpussarna kulminerade på kvällen då alla konst- och designintresserade hade gått man ur huse för gå på vernissage hos alla de progressiva gallerier som samordnat öppningstiderna och tog emot skarorna på Hudiksvallsgatan, Torsgatan och Karlbergsgatan. På helt internationellt manér. Märktes att alla njöt av att få träffas igen och få en välbehövlig andlig dos efter alla familjehelger. Vi startade på det relativt nya formgalleriet Crystal Palace där skyltfönstren ångade från alla som samlats för att se "We work in a fragile material", det niohövdade konsthantverksgruppen som visade en gemensam väggmålning. Inför skapandet hade de samlats hemma hos Ludvig Löfgren och Åsa Jungelius kök i småländska skogen som också gav namn åt verket "Månsmåla 201". De hade experimenterat med olika traditionella dekorationsmåleritekniker och flyttat in dem i den vita kuben. De duktiga, driftiga och gästvänliga galleriinnehavarna Jun-Hi Wennergren Nordling, Katarina Sjögren, http://www.crystalpalace.se/ sken ikapp. Hoppas det kommer att gå bra för dem. Det behövs många fler som dem, och många fler arenor för det nya konsthantverket. Hurra! Sedan rusade vi vidare runt till Galleri Alp, Nordenhake, Andréhn-Schipsjenko, Brändström & Stene och avslutade med Milliken Gallery. Mycket som var intressant. Så här dagen efter sitter Anna Bjergers intuitiva och figurativa små målningar kvar på näthinnan och i tanken. De finns att se på Peter Bergmans galleri Alp på Torsgatan 41.

Crystal Palace yra - we work in a fragile materia



Äntligen kom solen!


tisdag 8 januari 2008

Tisdag den 8 januari – Design och Konsumtion

Under måndagen och tisdagen ordnade Konstfack i samarbete med Transformator http://www.transformator.net/ två helt späckade seminariedagar med utmärkta föreläsare på temat design och konsumtion. Helt kostnadsfritt. Vällovligt och givande. Salen fylld, framför allt med Teo Enlunds industridesignstudenter, folk från designbranschen och några enstaka från näringslivet. Synd bara att vi inte sett någon inbjudan förrän påminnelsen kom i början av januari. Därför hann jag bara själv slinka in under eftermiddagens fyra sista föredrag. Trots det, fick jag hursomhelst en stimulerande och välblandad dos. Norrgavels Nirvan Richter trollband publiken med sitt uppriktiga och delvis självutlämnande föredrag om hur han driver sitt företag på värdegrunderna Människan - naturen – evigheten. Han talade om behovet av närvaro i livet, det humanistiska förhållningssättet "den här planeten behöver människor som längtar och verkar utan egoistiska motiv". Flera av de yngre var efteråt helt lyriska och intagna av hans framträdande – som dessutom såväl svarade mot tidigare trendspanande föredragshållare som alla pekat mot dagens längtan efter autencitet. Efter hans personliga inlägg, kom passande just en ung trendstrateg, Christena Cheng som gjorde ett begåvat, ledigt, glatt och trendsspråksmättat svep över dagens trender, designens betydelse som accelerator för dagens konsumtionsexplosion. Även hon underströk det självklara i att det inte finns något samband mellan välstånd och välbefinannde. Hon visade olika modeller, strukturer och gav exempel på företag och varumärken. Avgörande är att vi idag står inför den helt nya utmaningen enligt Al Gores berömda formulering "vi har 7 år på oss att rädda världen" vilket givetvis fått konsekvenser för ett mera emotionellt och moraliskt medvetande i våra konsumtionsmönster. Vi måste få behålla vår lust och bling, bling, men vi gör det med samvete. Hon undrade varför inte fler företag, designer tar sig an denna utmaning "Shit, ser ni inte att det finns en helt ny spelplan, ett helt nytt fönster? Varför tar inte fler chansen?" "Design är en fantastisk accelerator för människors beteende". Efter henne kom designstrategen Anna Kamjou, som tog oss tillbaka till 1500-talet, och gav en mera akademisk och historisk bakgrund till karnevalens ursprungsbehov, som en relief till att beskriva våra överkonsumtionsbeteenden idag. "Bring back the carnival – men i framtidstappning". Allt är ett sökande efter mening, att vi shoppar upplevelser, njutning – dagens metakonsumtion. Vi skaffar nya kök och köper kokböcker men vi lagar inte mat, vi har snyggaste underkläderna, men ingen har sex längre. Hon drog också våra konsumtionsmönster hur det utvecklats på senare tid – Ego, Eco, Evo. Nu söker vi varumärken som erbjuder oss skuldfri konsumtion, som tar bort vår skuld. "design är ett slags förkroppsligad meningsskapande". Hon avslutade med att ge alla blivande designers några råd: Skaffa er bra kunder och skaffa er makt över produktionsprocessen! Daniel Ewerman från Transformator, sade helt självklart att design handlar om att engagera människor att samlas kring en idé. Där är visualiseringen ett bra verktyg som kan ena människor. Lätt när det gäller produkter, större utmaning när det gäller tjänster. Han beskrev sin egen resa från att designa produkter till att designa tjänster och de svårigheter och möjligheter det innebär. Att göra samma sak som med fysiska produkter. En utmaning är t ex att tjänster produceras och konsumeras samtidigt. Det ultimata är när tjänst och produkt förenas "vi behöver utveckla produkter med ett högre tjänsteinnehåll". Hur det viktigaste och mest värdefulla i designprocessen sker på research- och idéstadiet. Där befinner sig Transformer. Vi ska konsumera, javisst, pengar ska vara i rörelse. "Om vi slutar handla så stannar samhället, men låt oss lägga tjänsteinnehåll i produkterna på ett smartare sätt. Industridesigner har en viktig roll att spela i detta!" Han var så självklar, tydlig och genomtänkt, en perfekt person för att kommunikation med små och medelstora konsumentföretag. Efter honom avslutades dagen av Karin M. Ekström, Företagsekonom, Centrum för Konsumtionsforskning CFK från Göteborg med en övergripande bakgrund om "Design & Konsumtion - igår, idag och imorgon". Även hon talade behovet av av konsumtion för tillväxt och konsumenternas makt att förändra. Idag är konsumenten befriande oförutsägbar – följer ej de upptrampade stigarna – och hållbar utveckling är prio.

Förstod också att jag missat några guldkorn, som t. ex Martin Ingvar från karolinska, som talade på måndag om vad som händer i hjärnan när vi konsumerar.

När ett sånt här ambitöst program med förstklassiga talare läggs upp önskar man förstås att många fler, framför allt från näringsliv och beslutsfattarhåll, kunde få tillfälla at lyssna. Dagen handlade naturligt nog om konsumentens och designers makt och ansvar. Nu dags för beslutsfattarnas och företagens ansvar. Kanske vi kan ta en stafettpinne och göra ett nedkok i en pecha kucha – inom ramen för Saving the Planet in Style….

Talare på seminarium på Konstfack



Daniel Ewerman Transformator och Karin M Ekström, Centrum för Konstumtionsforskning



Måndag den 7 januari - hur blir det med avdrag för kultursponsring?

Tänk det var riktigt uppfriskande att komma tillbaka till jobbet igen. Att träffa alla, god stämning och skönt att komma igång med en rivstart. DN har inlett en intressant serie om kultursponsring. Först ut en artikel om framgångsrika brittiska organisationen Arts and business, som är en myndighet med hundratalet anställda över hela landet. Om hur kulturen i England tidigare var nästan helt beroende av offentligt stöd, men som idag tack vare förmånliga skatteavdragsmöjligheter som Blair införde 1999, kan leva gott också med finansiering från näringslivet. Chefen Colin Tweedy framhåller dock att ett starkt statligt stöd är en förutsättning för att företagen ska vilja vara med och sponsra. Det offentliga kulturstödet går inte att byta mot privata pengar. DN har gått hårt på kulturfrågorna. I ledare häromdagen kritiserades regeringens kulturpolitik under rubriken Snålhetens triumf. Sammanfattning: "Det ska vara gratis och det ska helst löna sig". Har kulturen inget egenvärde? Bra öppningar för debatter under 2008

söndag 6 januari 2008

Söndag den 6 januari. I morgon är det dags igen!

Gott Nytt År! Hoppas ni alla haft lika lång semester som jag! Nu kallar verkligheten. Som en god vän sade: i morgon kastar vi oss utför Niagarafallen! Hoppas alla lata dagarna blir en god investering för året, som jag tror blir särdeles arbetsintensivt. Blir hursomhelst kul att träffa alla och komma igång. En första åtgärd blir att skicka inbjudan till vår fantastiska Eames-utställning som vi är mycket stolta att inviga på Skeppsholmen under möbelmässan. Vi ska också hårdjobba på samarbetet mellan designorganisationerna och en ny designpolicy, Saving the Planet in Style och mycket mera. Och sen den stora frågan som måste få ett snart svar: VAR SKA VI BO?