söndag 30 november 2008

Lunch på Grand i stället för traditionella jullunchen

Eftersom det var sista arbetsdagen för flera av våra kära medarbetare, bestämde vi oss i år att äta en god lunch på Grand i stället för den traditionella jullunchen på kontoret. Vi tackade och skålade för Annika Björkman, Gabriela Lopez, Elisabeth Blomdin (som stannar ytterligare en månad hos oss) Annika Enqvist (tjänstledig för studie vid Konstfack) och Karin Ahlberg (som tyvärr hade blivit sjuk). Alla har varit fantastiska under hela den här tuffa uppsägningsperioden, som blivit följden av att vårt mötesplatsuppdrag så småningom ska övergå i den större gemensamma plattformen på Arkitekturmuseet. Vi önskar alla lycka till och hoppas få jobba ihop i framtiden i olika nya konstellationer. Svårt att inse att vi nu går en ny vecka tillmötes utan att ses som vanligt på kontoret.

Avskedslunch på Grands Veranda




Auktion på Svensk Form 27 november

En hel del gick under klubban vid onsdagens auktion på Svensk Form. Carl-Gustaf Petersén var en fenomenalt duktig auktionsutropare. Charmig, frimodig och skicklig på att få fram en god och familjär stämning. Det kunde ha varit ännu mer folk, men de som var där ropade friskt. Vi fick in ca 100.000 SEK. Det finns ännu föremål och möbler som kan komma ifråga om någon är intresserad. I så fall går det bra att höra av sig till info@svenskform.se

Fenomenal auktionsutropare Carl-Gustaf Petersén





Auktionspublik


fredag 21 november 2008

Passa på att fynda på Svensk Form - vi säljer ut!

Inför vår förestående flytt har vi tömt magasinet och rensat i lagren. I dag, lördag, söndag, måndag och tisdag säljer vi för fullt mellan 12.00 - 16.00. Varmt välkomna! Och på onsdag auktionerar vi ut möbler. Den som håller i klubban är ingen mindre än auktionsmästaren själv, Carl-Gustaf Petersén från Bukowskis. Bland godbitarna finns Bruno Mathsson, John Kandell, Jonas Bohlin, CKR med flera. Hela dagen innan auktionen kan man komma och titta närmare, vi har också öppet för mingel från kl 18.00. Auktionen börjar 19.00. Skynda er till Skeppsholmen!

Auktion på onsdag, försäljning i helgen!










Allt ska bort!


Fynda i vår butik - öppen lördag, söndag, måndag, tisdag 12 -16



H&Ms historia dokumenteras i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria

Genom vårt samarbete med Centrum för Näringslivshistoria har en rad positiva projekt satts igång. Till exempel vårt digitala designarkiv , och det fysiska designarkivet ute hos Centrum för Näringslivshistoria, med såväl Svenska Slöjdföreningens historia som olika designföretag, samt filmdokumenteringsprojektet som vi lanserade häromdagen. Riktigt roligt är också projektet att dokumentera H&Ms historia, som pågått sedan i våras. Ett företag som växt snabbt och under sin drygt 50-åriga existens inte sett sig själv som kulturbärare och inte heller systematiskt sparat artefakter och material. De har alltid varit trångbodda och slängt och slängt allteftersom. För Svensk Forms del är det av intresse att tillgängliggöra denna historia till en bredare publik, ett företag som haft kulturhistorisk betydelse och varit med och påverkat designutvecklingen på olika sätt både i Sverige och internationellt. Vi hoppas det ska leda till exempelvis utställning, publikationer, film etc. H&Ms personal är starkt engagerade i projektet, med nyligen pensionerade Margareta van der Bosch som ansvarig. Superkompetenta Ingrid Giertz-Mårtenson har tagit på sig rollen som Senior Advisor och kommit långt i intervjuandet av äldre medarbetare, designer osv. Trots att vi initialt talade om att mycket hade slängts, så har massor av spännade material kommit fram från lagren, reklamfilmer, pressklipp, kataloger.... ett otroligt spännande material. Varje gång jag kommer ut till Centrum för Näringslivshistoria blir jag lika fascinerad och betagen, vill börja gräva direkt. 50 km material ryms i lokalerna! Företag som Electrolux, ICA, SAS och nu H&M. Små och unga designföretag är också välkomna - bra att börja i tid, så att man har sin dokumentation väl omhändertagen. Bra för framtiden, men kan också komma väl till pass vid exempelvis immaterialrättsliga tvister.

En glimt ur H&Ms historia


En titt i Arkivet med H&M gänget


Ingrid Giertz-Mårtenson Senior Advisor



torsdag 20 november 2008

Lennart Lindkvists stipendium 2008 till Sara Ilstedt Hjelm

Eftersom kvällen handlade mycket om att tillgängliggöra designhistoria och utveckling, passade vi på att dela ut ett stipendium igår kväll också till professor Sara Ilstedt Hjelm för hennes insatser att tillgängliggöra designforskning till en bredare publik. 30.000 kronor fick hon i handen av Lennart Lindkvist själv. Stipendiet, som inte delats ut på några år nu, instiftades under föreningens 150-årsjubileum. Svensk Forms VD utser stipendiat tillsammans med FORMs chefredaktör, Staffan Bengtsson. Motiveringen löd:

Med sitt skrivande slår Sara Ilstedt Hjelm nödvändiga broar mellan vetenskap och vardag. Hennes arbeten har låtit oss ta del av rapporter där designverktygens roll som problemlösare varit avgörande. Detta stipendium vill uppmuntra Sara Ilstedt Hjelm i hennes upplysande gärning som forskare och humanist mitt i verklighetens praktik.

Sara Ilstedt Hjelm är idag verksam som professor i produkt- och tjänstedesign vid KTH - Skolan för industriell teknik och management. Hon är från början industridesigner från Konstfack och har en bakgrund som skribent, lärare och forskare. Hennes avhandling vid KTH ”Making Sense” handlade om relationen mellan IT-artefakter och välbefinnande. Hon var tidigare varit verksam på Interactive Institute. Hon har skrivit om design och den globala konsumtionsindustrin i boken ”Handla” och hon har också medverkat som skribent i FORM. Under sin tid som ansvarig för forskning och utbildning på Stiftelsen Svensk Industridesign – SVID var hon redaktör för ”Under ytan: en antologi om designforskning”, som snabbt vann uppskattning och vid spridning.

Sara var mycket glad över sitt stipendium!



Lyckad filmlansering igårkväll - Levande design

Trots snöglopp utanför fönstret var stämningen varm inne på Svensk Form igårkväll, när vi samlades för att se smakprov ur det omfattande filmmaterialet som vi nu hållit på med i ett år. Syftet är att dokumentera äldre nyckelpersoner inom svensk formgivning, samt att göra materialet tillgängligt för forskare, journalister, studenter osv. Våra duktiga formambassadörer Hedvig Hedqvist, Rebecka Tarschys, Kerstin Wickman och Monica Boman hann med 28 intervjuer under ett år. Agaton Film producerade och Familjen Erling-perssons stiftelse har stått för finansieringen. Ett unikt material. Verkligen storytelling och ett sätt att visa processen och bakgrunden till några av våra mest avgörande och framgångsrika produkter och skeenden i designutvecklingen under 1900-talet. Varje porträtt finns att se i sin helhet dels hos Centrum för Näringslivshistoria som vi samarbetar med, dels hos oss. De tre-minuters-filmsnuttarna som vi visade igår, kommer sedan att göras tillgängliga via webben. När vi avslutade visningarna sade någon: Låt nu inte detta fantastiska material hamna i ett arkiv. Vi lovar att fortsätta söka medel för att komplettera, intervjua fler samt försöka åstadkomma TV-program ur den rika källa. De som deltagit i intervjuerna hittills är:
Åke Axelsson
Karin Björquist
Gunnar Cyrén
Johan Huldt
Jan Dranger
Caroline Palmstierna
Bertil Vallien
Ulrica Hydman-Vallien
Hans Ehrich
Lars Hall
Jan Ostwald
Peter Pien
Maria Benktzon
Sven-Eric Juhlin
Gunilla Pontén
Katja of Sweden
Sven Fristedt
Kenneth Ståhl
Sven Lundh
Signe Persson-Melin
Lars Lallerstedt
Hugo Lindström
Stephan Gip
Brita Wassdahl
Göran Wärff
Erik Rosén
Kajsa Melanton
Gillis Lundgren

Uppvärmning med ost och vin



Mingel och mat innan filmvisningen








Många medverkande fanns på plats under kvällen



Stort tack till våra Formambassadörer och alla som medverkat!



Agaton Filmteam avtackas för enormt jobb



Sista gästerna ger sig ut i snögloppet



Vår gamla ekonomichef Helena på besök med sonen