lördag 28 mars 2009

Snö IGEN!

Fredagsmorgon strålande solsken och någon plusgrad. Äntligen fram med cykeln igen.Högarna växer bara efter två dagar borta. Trots att jag numera har epost i telefonen och kan beta av det mest akuta på språng. Vi diskuterade vad man ska göra numera med de översvämmade epost-korgarna. Det går helt enkelt inte att svara på all epost längre. Det är bara att inse och acceptera. Bort med den ambitionen. Folk kan inte förvänta sig att få svar på mail längre. I så fall skulle jag inte göra annat. Ca 3 timmar per dag koncentrerat minst redan som det är nu för att svara på mail. Tyvärr. Nåväl, morgonfrukostmöte med Bruce Karstedt på besök från Minneapolis, Swedish Institute, som vill ta emot designutställningen 17 Svenska kvinnliga designer. Sen till Stockholm Business Regions marknadschef Monica Ewert, som också led av översvämmad epostkorg. De bidrar med 200.000 till Swedish Love Stories i Milano och vi talade om hur Stockholm ska synas i sammanhanget. Snabbt tillbaka till Skeppsholmen för intervju med finske journalisten Hannu Pöppönen från Helsingin Sanomat, som håller på att skriva en bok med jämförelser mellan svensk och finsk design, varför den svenska designen är så mycket mera internationell osv. Eftermiddagen bokad för arbetsmöte med Lena Rahoult och hennes medarbetare Anneli Kurttila för att lägga upp strategin för vårt nuvarande och framtida samarbete. Vi talade kulturutredningen. Ingen av oss var nöjd med förslaget att Arkitekturmuseet nu ska ingå i en ny myndighet. NOG MED FÖRSLAG säger vi. De ordnar en hearing på Arkitekturmuseet den 14 maj för att diskutera frågan publikt. Hann inte mer än tillbaka till kontoret förrän snön började ösa ner utanför fönstret. Det var bara att lämna cykeln på jobbet, och ta en sväng förbi Svensk Tenn och mingla med allt fint folk som kommit för att se Prins Carl Philips nya slicka silverbestick. Springtime, som är PR-byrån hos Svenskt Tenn, njöt av dagens framgång och stora PR-framgång. Hade tänkt gå till Uglycute och se deras Lisa Larson-hommage, men snön hindrade och det blev en tidig hemmakväll i stället.

Tvådagarsutflykt med SVID till Gällivare och City Move Interdesign

I onsdags och torsdags fick jag i egenskap av styrelsemedlem i SVID följa med upp till Gällivare för att få en glimt av det fantastiska projektet City Move Interdesign. En internationell workshop inom ramen för Designorganet ISCID, som SVID förberett ett par år nu. Workshopen pågår mellan 22 mars - 4 april och samlar 40 professionella designer, arkitekter, stadsplanerare och andra kompetenser i Malmberget i Gällivare för att finna lösningar på ett globalt problem som är akut i Gällivare och på många andra platser i världen. Människor måste flytta från sina hem, på grund av klimatets förändringar eller som i Gällivare, på grund av gruvans expansion. SVID passade på att förlägga årsmötet för den nya intressentföreningen där också, så vi var en delegation på ett tjugotal personer med på turen, från SVID och medlemmarna som ännu så länge mest är designskolor. Teknikföretagens Anders Rune agerade effektiv ordförande och gick igenom all formalia på rekordartade 15 minuter, Dan Nyman fick diplom med titeln ambassadör för att han raggat 10 nya medlemmar och tackade sin mamma. Sedan fick vi ta del av workshopen, med oerhört intressanta diskussioner. Den 3 april ska de vara klara, men de var redan på god väg. Utmaningen är ju inte bara att flytta husen som pusselbitar i samhället, utan att få människorna delaktiga i flytten och att skapa ett nytt samhälle som fungerar utifrån människorna som bor där och deras behov. Städer flyttar ju över hela världen av olika skäl, och det blir spännande att ta del av resultaten, som kan ha bäring långt utöver Gällivare. Professor Hans Lundberg föreläste om hållbara städer och utmaningar världen över. På kvällen utsökt middag i nygamla kåkstäder. Dag två besök i Malmbergets gruva, samt företagsbesök innan hemresan. Ett behagligt tempo, med gott om tid att samtala med gruppdeltagarna emellan alla våffel- och kaffepauser. Alltid nyttigt att få lite samtals- och väntetid.

Gnistrande kalla och soliga vinterdagar i Lappland






















Glada deltagare i SVIDs intresseförening och styrelse
















Slagkraftiga färger och loggor



Projektledningen förklarade bakgrunden om hur Gällivare måste flyttas
















Sporthallen omgjord till funktionell workshopsarena







40 deltagare från 17 länder i citymove-workshopen, designer, landskapsarkitekter, beteendevetare, ingenjörer...






















Uppskattade och välsmakande våfflor på Maria Bebådelsedag, Vårfrudagen, Våffeldagen







Hittade Brasilien i olika former i Gällivare




Sammanlagt 50 mil vägar under jord!

Mäktig upplevelse att besöka gruvan i Malmberget! Personligen aldrig varit med om något liknande. Jag har besökt Falu gruva någon gång i ungdomen och Dagbrotten i Brasilien, där man formligen öser malm med händerna. Men detta, vilken enorm apparat! Vi bussades ner på autostradan i berget, ner på 800 meter sedan 1000 meter under jorden. Bilar som mötte och körde om! Tydligen finns ett vägnät på 50 mil därnere i berget! Inte undra på att marken rasar i gropar däruppe! Vi åt lunch på 800 meter och fattade ingenting. Alla siffror och tekniska lösningar var imponerade. Tänk om gruvarbetarna på 1800-talet hade sett denna utveckling. Vår jordnära, naturliga och kunniga guide berättade om hela utvecklingen och de ekonomiska utmaningarna. Att sälja ren malm är ingen affär längre. Det är bara de förädlade produkterna som kan ge någon förtjänst. "Malm är ett rörligt begrepp. Så länge det lönar sig är det MALM, annars är det bara BERG" kontaterade hon krasst. Nu håller de på att bedöma om det ska vara värt att gå ner till 2000 meter, i så fall blir det klart ca 2012.






SVID-delegationen redo för gruvfärd
















Dagens starkaste stjärna: Chauffören och Guiden Lena


Hemlandstoner: Björboföretaget Åkerströms representerade långt nere i Malmbergsgruvan


Diverse skyltar i Malmberget ovan och under jord







Svindlande färd ned till 800 och 1000 meter under jord











Rejäla doningar nere i gruvan


tisdag 24 mars 2009

Endags audition med Cooper-Hewitts Cara McCarty

I dag körde vi en heldagsaudition med svenska designer för curatorn Cara McCarty som var på snabbvisit i Stockholm för att hitta bra produkter till den stora utställning som de förbereder för maj 2010. Citerar ur hennes presentationsbrev nedan. När hon hade så kort tid, så var det svårt att försöka ordna studiebesök hos alla. I stället panikringde jag runt till såna som jag vet har bra idéer, prototyper och produkter för de teman hon söker, och så fick de komma en och en till varje halvtimme till vårt bibliotek och träffa Cara, efter att jag gjort en första överblickande dragning på morgonen. Alla kunde naturligtvis inte med så kort varsel, men jag har tagit in bilder och länkar till alla som hon fick med sig på USB-sticka, så att hon kan fortsätta sin undersökning. Det blev en så inspirerande och spännande dag för oss alla. Att få en inblick i sista produktionen och förslagen hos några av våra mest spännade designer och arkitekter. Första parkett! Cara var jättenöjd, de har produkter från hela Europa, men hon fick med sig många flera som hon vill ha efter detta besök. Igen, Sverige är dåligt att sälja sig ibland.

" Essentially, I am working on a large exhibition at the Smithsonian's Cooper-Hewitt National Design Museum, scheduled ot open May 2010-January 2011. It's our Triennial and will be called Why Design Now? The focus is on socially responsible design - sustainability (without the hype), energy, mobility, architecture, healthcare, etc. Because of the global impact of the topic, this will be the first time that the Triennial is international. We have products and projects from a number of countries, but we want to be certain that we do not overlook Scandinavia, which has been a leader in this area"

.

Svenska designer och arkitekter möte curatorn Cara McCarty