onsdag 29 april 2009

Kulturutredningen, tjänstemannautredningen

Idag ägnade jag stor del av dagen åt att diskutera Kulturutredningen i olika sammanhang. Först satt Lena Rahoult och jag tillsammans för att jobba på vår framtida gemensamma strategi för hur form och design ska in i Arkitekturmuseets verksamhet. Självklart talade vi om orimligheten i förslaget att nu återigen omorganisera Arkitekturmuseet, när de just börjar komma igång. Synpunkterna framförde vi också vid möte senare på eftermiddagen hos ledningen för kulturdepartementet med statssekreteraren Ingrid Eikan i spetsen. Eftermiddagen avslutades med styrelsemöte med Formmuseets Vänner, där vi också diskuterade remissvaret till Kulturutredningen. Svensk Form har också skrivit remissvar. Här vår ingress:

”Svensk Form koncentrerar yttrandet på de avsnitt som berör form och design. Vi avvisar
bestämt förslaget om inrättandet av en ny myndighet inom sfären för frågor om samtid,
historia och livsmiljö. Vi ställer oss positiva till samverkan, men ifrågasätter behovet av de
sammanslagningar som presenteras och som saknar bärande argumentation. Vi vill
framhålla styrkan och flexibiliteten hos mindre organisationer med bibehållen särart, som
närmare kan följa den snabba samhällsutvecklingen till gagn för mångfalden och
medborgarperspektivet. Kvalitetsbegreppet bör återinföras i de kulturpolitiska målen”.

Jag spinner vidare på tråden i min krönika i senaste FORM, där jag tar upp alla de utredningar som på senaste tiden pågått inom form- och designområdet. Farsartat. Har någon hört talas om ARBETSRO?

Missa inte Niklas Rådströms intelligenta artiklar i DN om kulturutredningen, som han beskriver som en tjänstemannautredning om hur kulturområdets tjänstemän i framtiden kan komma att administrera sina tjänsteärenden, och som i mycket ringa omfattning innefattar konstnärernas och konstens villkor och innersta värden. En utredning med beröringsskräck för diskussion om kvalitet.

Möte med Arkitekturmuseets Lena Rahoult, möte på Kulturdepartementet och Formuseets vänners styrelse idag







tisdag 28 april 2009

Kulturrådets förre ordförande Mats Svegfors debuterar som dramatiker

Igår bjöd Kulturrådet in till föreställning i tre avsnitt, skrivna av förre ordföranden för Kulturrådet Mats Svegfors och framförda av gruppen Teatermaskinen från Riddarhytten. I publiken fanns diverse kulturbyråkrater och riksdagsmän från Kulturutskottet. Jag kom in lite sent och missade talen från chefen Kennet Johansson och nya ordföranden Kerstin Brunnberg. Hon och Mats Svegfors har bytt jobb med varandra, när han nu blivit chef för Sveriges Radio. Hörde bland kommentarerna att hon hade imponerat med sitt tal späckat med lärdom och internationella utblickar. Kulturministern fanns också på plats och talade om kulturens kraft och allramest om Skapande Skola och kultur för barn och ungdom, som är hennes specialitet. Föreställningen var svidande kritik mot kulturbyråkrati, kulturpolitik och konstnärers villkor. Humor och allvar: "skär ner, skär ner, skär ner... men berätta inget, säg inget och gör det inte så att någon förstår." Den stackars frusna konstnären som hela tiden tvingas skapa nytt för att tillfredsställa sin krävande bidragsgivare, och som fryser extra mycket när hon hör de hemska f- och k-orden. Dvs Förnyelse och Kvalitet. Också ett testamente från en avgående ordförande. Själv var han inte där.

Teatermaskinen från Riddarhyttan framträder på Kulturrådet
















Socialdemokraterna vill satsa mera på Access

Leif Pagrotsky presenterade igår Socialdemokraternas kulturpolitiska program, där han bland annat deklarerade att 100 miljoner ytterligare skulle satsas på det framgångsrika Access-projektet som möjiggjort att mängder av kulturhistoriskt viktigt material kunnat tillgängliggöras för en bredare publik. Inom Svensk Form har vi haft stor nytta av Access, genom att vi kunna tillgängliggöra en hel del av vårt rika historiska material, som ju de facto är en stor del av hela svenska form- och designhistorien. Vi har också kunnat växla upp resultatet genom vårt täta samarbete med Centrum för Näringslivshistoria .Till exempel har vi kunnat scanna in en artikeldatabas från FORM (som ju funnits i över 100 år) och alla FORMomslag genom tiderna. Välkomna också att besöka vårt designarkiv, där det finns mängder av texter och bilder att söka. Nu finns även sökbara tre-minuterssnuttar från de 30 intervjuer med levande nyckelpersoner inom svensk design under 1900-talet som vi filmade förra året, med hjälp av Access, entusiasm och finansiellt stöd från Familjen Erling Perssons Stiftelse. Vi har ju varit lite oroliga, när nu Access-medlen sinar, men hoppas alltså att det kommer igång igen!

Svensk Forms hjärta - vår unika historia, biblioteket och arkivet sköts med varm omsorg




Testar min nya kamera i vårt bibliotek med ny stege, nya soffor och ståbord av Åke Axelsson
















Mobiltelefonen som kamera

Nedan har jag tömt ur en rad bilder från min mobiltelefon, som jag fick ta till när min vanliga kamera blev stulen under vår sista partykväll i utställningen Swedish Love Stories i Milano. Det var mycket kärlek i år, inte bara i vår monter, utan flera andra utställare hade i dessa kristider fokuserat på kärlek, natur och rötter. Så även vår landsman IKEA som några hundra meter bort visade rötter, material och 20 årsfirade sin närvaro i Milano. Mindre folk än vanligt, men enligt utställarna bra folk. Vi får nu se vad våra duktiga Exportråds-medarbetare kommer fram till i sin slutrapport. Jag återkommer med utvärdering senare och länkar till internationell press om Swedish Love Stories.

Vår utställningsarkitekt Peter Ullstad med sköna isländska formgivaren Katrin Olina (Swedeseträdet)


Habitat visade intresse för Form Us With Loves lampa för Ateljé Lyktan




Shigeru Bans fiffiga fixasjälvstol för Artek av återvunnet material: ONE CHAIR ONLY




Många gillade Thomas Sandells monterinramning för Lammhults och Anja Sebtons magnetsoffor




Gärsnäs glada förstagångsutställare i egen regi




Morosos sedvanligt inspirerande och livgivande monter




Hade Tord Boontje månne inspirerats av Folkforms bord med levande blommor i ytan?




Stefan Borselius Oppo-fåtölj lockade många sittsugna besökare




Inne hos Källemo duggade orderingångarna tätt, nyhet: Mats Theselius truminspirerande Birdland




Solida, säkra och nöjda Swedese med skönt fågelkvitter i montern











Karl Andersson & Söner skyltade med Design S för bordet Thinner







Full glad fart i Offeccts monter, ena mötet efter det andra




lördag 25 april 2009

På väg hem från Milano

Sista minuterna, innan det för min del är dags att packa ihop och åka hem. Skulle egentligen ha åkt på måndag, men tidigarelade hemresan, eftersom vi inte har någon avslutningsfest som ursprungligen planerats. Vi har haft fullt ös varje dag. Tyvärr stals min kamera i förrgår, så det blir inte lika bildrikt. har försökt kompensera med mobiltelefon, som jag får tanka ur när jag kommer hem. En hel del föremål fick fötter inne i utställningen, någon blev av med en dator, en bok försvann och några försökte springa iväg med Toniums pace maker. Trots ständig bevakning.

Upplyftande att besöka de svenska företagen ute på mässan. Alla nöjda. Betydligt lugnare i år vad folkmängden beträffar. Färre men bra, enligt vad alla sade. När jag kom in till Källemo till exempel, bara på fem minuter kom ett israeliskt designcenter och beställde 4 Mats Theseliusfåtöljer och sekunden efteråt fick jag hjälpa med översättning när ett par från franska rivieran inte kunde motstå Cut and Paste-stolen och ville köpa den vad den än kostade... Och de andra var nöjda också Swedese, Offecct, Blå Station, Karl Andersson, Lammhults.

Men, som sagt, jag återkommer när jag landat i Sverige och får fram lite mera bildmaterial.

fredag 24 april 2009

Viktigt att vara på plats i Milano

Allteftersom dagarna går blir det tydligare hur viktigt det är att vi är på plats och markerar svensk närvaro i Milano. Många har frågat under senare år vart svensk design tagit vägen. Positiva reaktioner, även från dem som inte är med, och som vill vara med nästa år, då vi spänner bågen ännu högre. Om nu krisen mattats tills dess och företagen känner sig bekvämare. Det är faktiskt ett mirakel att vi är här. Och även de produkter som för oss inte är de allra senaste är nya för de flesta. Enligt vår eminenta monterbemanning så är det som fått mest uppmärksamhet och förfrågningar hittills Bolons golv, Alexander Lerviks gunga, brighthandle och lysande träd samt Toniums Pacemaker. Många är också intresserade av Åsa Jungnelius installation. Vi får en utvärdering efter veckan, också besöksstatistik. Viktigt med uppföljningen och att fånga upp och fortsätta kontakterna.

torsdag 23 april 2009

Invigningsfest Swedish Love Stories i Milano

Som jag berättat tidigare har vi fått många internationella positiva reaktioner på Swedish Love Stories. Särskilt kontrasten till de andra mera bombastiska inslagen i Superstudio, där vi bli en mera lågmäld, ljus och avspänd del. Vi har hjälp i montern av två otroligt duktiga och effektiva exportrådskillar Robert Fabrizi och Oskar Gustafsson, som står där varje dag, fixar allt som fattas och på kvällarna när det är party på gång förvandlas de till de snabbaste och fyndigaste bartenders, serverings- och diskningspersonal som kan tänkas. Exportrådet härnere under ledning av Anna Nunziata har varit föredömligt engagerade och hjälpsamma i hela arbetsprocessen. Till öppningen kom också Thomas Brühl från Visit Sweden och ledningenf ör Stockholm Furniture Fair. Invigningsfesten drog ett tusental, hög och glad stämning. Toniums musik, Gala Wines och Svenska Lantchips var festförhöjare. Trevlige Eric Strid, som sponsrat vinet (design och koncept av svenska designern Elisabeth Björkbom) var på plats och beskådade leende hur flaskorna korkades upp i rasade fart. Vi hjälptes alla åt så gott vi hann för att hinna med rushen, Codesign, Exportrådet och två tillresta volontärer Jessica och Helena från Leksands entreprenörskola. Svensk Forms Christine och Kajsa fick också diska plastglas i sina höga klackar och vackra sommarklänningar. Trötta men nöjda avslutade vi kvällen med en italiensk varmkorv i gatukök och sedan vidare på invigningen av Joel Bergs studio i Milano med installationer av Carsten Höller, James Irvine och Marc Newson, alla själva på plats.) Där fanns också hela det gäng, som var de som först under 90-talet verkligen satte svenska designen och Stockholm på kartan igen, såsom Thomas Sandell, Thomas Eriksson, Claes & Christina Britton m fl m fl. Deras stora satsning i Milano 1998 satte igång en stark Svensk Design Buzz. Dags för återupplivande. Viktigt att vara på plats.

Swedish Love Stories glada och öppna invigningsparty