tisdag 29 september 2009

OMFORM i Dalarna

Nu tar jag bilen och åker upp till Falum på OMFORM-dagen som i år handlar om mat, image och design - att bygga varumärken för hållbar konsumtion. Passar bra i vårt tema om Bistro 3000 - Serving the Future som vi håller på med och som vi också manifesterar i årets Designboost tillsammans med Electrolux och Kocklandslaget under titeln Serving the Future. Designboosts tema i år är DESIGN FOR LIFE. Vi har bjudit in två brasilianska deltagare också, med stöd från SI, som en symbolisk kick-off inför Bistros fortsättning i Brasilien 2011, om vi får som vi vill. Ary Perez och miljökämpen Fernando Gabeira.

Snart går frakten till Swedish Style i Tokyo!

Sista dagen att skicka in fraktblankett den här veckan och den 9 oktober lyfter fraktplanet från Landvetter! Skynda er att tecka på för Swedish Style. Se all information på www.swedish-style.se som vi nu har uppdaterat med senaste information. Vi passade på att ha en informationskväll i måndags när vår japanske partner Teruo Kurosaki var på blixtvisit från Tokyo för att förbereda Swedish Style. Framgångarna med vår långa djupa relation med japan beror just på att vi har så många bra vänner som hjälper oss och är ambassadörer för svensk design och livsstil. Kurosaki förklarade för de svenska utställarna och deltagarna att vi måste skapa en hippie-känsla i Swedish Style in Tokyo. Alltså såsom ordets egentliga ursprung. Att hippie kommer från att man tar av sig bältet och låter byxorna hänga på höften. Det är svårt, de kan trilla ner, men går man snyggt och avspänt så är man en riktig hippie. Vi behåller våra motton; Fun Friendly and Informal, Sharing not Showing Off och More People than products. Välkomna att följa oss till Tokyo 26 oktober - 5 november!

Kurosaki i stan för att förbereda Swedish Style i Tokyo
















Hejdå Shoko Takisawa - tack för dina insatser för Svensk Form - vi ses i Japan!






















Kom till Östastiatiska museet och lär dig göra affärer i Japanen

Den 6 oktober välkomnar vi till en kväll på Östasiatiska Museet under rubriken: Asian Dreams - affärsframgång i en annan kultur. Dit kommer våra partners Brann och lär oss om avtal och juridik i sammanhanget och erfarne mångsysslaren Göran Edman som just kommit med en ny upplaga av sin uppskattade bok "Ärligt talat herr utlänning" berättar om hur man gör affärer i Japan. Samtidigt kan ni passa på att spana in höstens stora utställning på Östasiatiska, Kimono Fusion. Våra duktiga Rekostylister Aia Jüdes och Sanna Gebeyehu har gjort det igen! En frisk, inspirerande, lärorik och rolig utställning med tradition och samtid från kimono till cosplay och chic mode. Värt att gå dit! Gärna på kvällen den 6 oktober alltså.

Kimono Fusion, tre avdelningar på Östasiatiska Museet














































Pecha Kucha fenomenet forsätter som en löpeld

Den 17 september körde vi 18 omgången av PechaKucha i Stockholm. Göteborg och Stockholm firar snart 20 gånger gemensamt. Och nu har fler svenska städer lockats av det lättsamma, informella och samtidigt faktaspäckade och insprerande formatet. Svensk Forms regionalföreningar har startat upp PechaKucha nights i Umeå, Kalmar, Norrköping och nu snart i Falun och Sundsvall. I Malmö drivs det av andra unga entusiaster. Passar vår tid perfekt med sitt snabba tempo. Konstigt att inte media har hakat på ännu. Vi får göra en stöt. Förra veckan en tjej på besök som håller på att skriva en uppsats om PechaKucha fenomenet. Hennes underlag kan bli ett bra artikelunderlag tror jag. Hon var så pigg och rapp. PechaKucha drivs nu i 233 städer !!! runtom i världen, bara i september 55 evenemang. Men det är många som nu hakar på och kallar det för PechaKucha. Ingen kan hindra någon från att använda snabba presentationsformat, och attityden är ju öppen och non-profit. Men varumärket är faktiskt registrerat, och upphovsmännen Klein-Dytham ska alltid nämnas i sammanhanget, man ska rapportera till den gemensamma webbplatsen osv så att alla kan följa, och man ska få ett golden handshake från Klein-Dytham för att få köra en riktig PechaKucha.

Med viss fördröjning: Pecha Kucha talare 17 september















































































tisdag 22 september 2009

Kulturproppens effekt på Svensk Form + Handlingsplan Närings och Kultur

Dagarna rusar fram - jag har så mycket att berätta, men återkommer senare. Vill bara kommentera kulturproppen och dess effekter för Svensk Form, samt den Handlingsplan som närings- och kulturministern presenterade i förra veckan.

(Vad gäller Kulturproppen som helhet finns mycket att säga och jag tycker att Barbro Hedvall sammanfattade detta mycket bra i sin ledare i DN igår).

Inget oväntat för vår del i proppen. Mötesplatsuppdraget går över i sin helhet till Arkitekturmuseet nästa år, och vi får ha kvar vårt basuppdrag att främja svensk design i Sverige och internationellt. Tur att vi gjorde alla åtgärder i tid verkligen. Dock är vårt grundanslag indexuppgraderat, så vi hamnade på 2,7 miljoner vilket var glädjande och lite över vad vi trodde därmed. Övergripande målen kvarstår för Arkitektur, formgivning och design. Finansiellt något nedgraderat överlag.

Glädjande är dock att näringsministern och kulturministern tillsammans med sina respektive tjänstemän numera har så tätt samarbete. I den handlingsplan som presenterades förra veckan och som finns nedladdningbar på regeringens hemsida, har vi fått en ny öppning för uppdrag tillsammans med SVID i ett samarbete med Tillväxtverket och Vinnova kring utbildning och kompetensutveckling, samt hållbar design - ... alltså sådant vi redan arbetar med, men kan intensifiera om vi nu får formellt uppdrag. POSITIVT! Kulturministern nämnde dessutom i intervju i DN som exempel, tex mäkleri, att sammanföra formgivare med exempelvis en flygplats när den behöver nya produkter.... precis sådana uppdrag som vi genomfört genom Svensk Form Service. Nu ska vi hänga på låset!

Mera senare

söndag 20 september 2009

Över 200 i publiken på svenskt designseminarium i Aten

Tack vare ambassadens exemplariska pr-arbete och mottagarnas Eugenides Foundation, kom det över 200 lyssnare till det ambitiösa eftermiddags- och kvällsseminariet om svensk design och livskvalitet. Ambassadören Håkan Malmqvist inledde tillsammans med chefen för Eugenides Foundation, och så presenterade jag lite bakgrund till Design S och svensk design följt av en rad presentationer av svenska designer Folkform och Mårten Claesson från CKR, SAABs chefsdesigner Mattias Cindric samt också grekiska designgruppen 39.22. Intresset stort eftersom designfrågorna inte intar någon central roll i dagens Grekland. Ambassadörer som Martin Olofsson på Myran, grekiska gruppen 39.22 (Athens geografiska position) som strävar efter att promota och hitta nya grekiska talanger på designområdet. Att en utställning som Design S kommer till Aten och åtföljs av möten och seminarier är naturligtvis mycket välkommen. Svenska UD har tack vare ambassadernas insatser i Hamburg, Washington, gk New York, och Aten verklingen fått feed back och valuta för investeringen. Vi är så nöjda och glada över responsen. Mera sen

Seminariedeltagare och eftermingel i Aten 16 september








Swea i Grekland besöker Design S


Designbutiken Myran i Athen firar femårsjubileum

Driftige och duktige Martin Olofsson driver sedan fem år designbutiken Myran på Foukelidou Street 3 i Kolonaki i Athen. När jag bodde där i mitten på 90-talet fanns inte tillstymmelse till samtidsdesign, nu börjar butikerna poppa upp, och Martin har med kunskap och envishet verkligen brutit igenom med skandinavisk design på ett banbrytande sätt.














Tre bästsäljare hos Designbutiken Myran i Athen

Norska designgruppen Tveit&Tornøe för Muutos The Dots, Mattias Ståhlboms lampa för Zero och Swedeses Katarina Olina/Michael Yongs träd är de tre enskilda bästsäljarna i Aten-baserade designshopen Myran.





tisdag 15 september 2009

VÄLKOMNA TILL PECHA KUCHA PÅ BERNS 17 SEPTEMBER

Kära vänner, missa inte vår nästa PechaKucha på Berns i Stockholm nu på torsdag den 17 september. Vi börjar prick 20.20 som vanligt med presentationerna som bygger på formatet att var och en får visa 20 bilder och varje bild under 20 sekunder. Dvs 6 minuter och 40 sekunder i rampljuset. PechaKucha Formatet är så populärt och passar bra i vår samtid, det har spritt sig till 220 städer runtom i världen. I Sverige har Svensk Forms regionalföreningar anammat konceptet och kör nu i Göteborg, Kalmar, Umeå, Norrköping och snart i Västernorrland och Dalarna. Heja, heja

Talare på torsdag:
André Heinz miljöexpert och grundare av Sustaninable Technology Funds
Ronald Jones professor från Konstfack som kommer att berätta om ny hjärnforskning
Staffan Bengtsson FORMs chefredaktör som alltid överraskar
Jakob Edman berättar om konceptet med svensk-japanskt kulturutbyte BunkaFunk
Lotten Bergman, radiopratare från P4
Anders Sjöstedt, chef för upplevelseindustrin
Anna Maria Bernitz, konst- och kulturintresserad handläggare på Svenska institutet
Lina Huring & Maria Johansson - nya för mig, blir spännande
Själv kommer jag att berätta lite om vad som händer på Swedish Style i Tokyo i år när vi firar 10-årsjubileum. Annars kanske jag berättar lite från min Greklandsresa. Är fortfarande i Athen, sitter just nu på svenska ambassaden och utnyttjar internet. I morgon Designseminarium med en rad talare från Sverige och Grekland som jag ska moderera. Intresset enormt. Ambassaden och Evgenides foundation har verkligen gjort ett föredömligt förarbete.

måndag 14 september 2009

På blixtvisit i Nicosia för att planera designutbyte 2011

Sitter just nu i svenske ambassadörens residens i Nicosia på Cypern och lånar hans uppkoppling. Är här på snabbvisit för att fortsätta de diskussioner vi inledde 2006 om en svensk designutställning på Cypern. Ambassadören Ingemar Lindahl, och hans hustru Machi, som båda är vänner från förr, passade på att bjuda in mig då jag ändå var i Athen, för att vi skulle kunna konkretisera utbytesplanerna. Tanken är att man här vill visa Design S på våren 2011, i samband med att man instiftar ett Cypriotiskt designpris eller utmärkelse. De vill stimulera den lokala designutvecklingen genom att ta in den svenska nytto-aspekten och traditionen. Man är också mycket intresserad av UNG och även om det går att göra ett utbyte inom konsthantverk/slöjd/formgivning av nyskapande slag. Den tänkta utställningsplatsen är på 1700 kvadratmeter och mycket välbesökt, så det är inga problem. Hög nivå på deras övriga program och utställningsproducenten Yiannis Toumazis, som besökte Sverige nyss är också en duktig producent som levererat en rad banbrytande koncept och utställningar här på Cypern. Utbildningsministeriet är inkopplat för att instifta den nya cypriotiska utställnigen, och det finns även privata sponsorer som är intresserade av att stötta den svenska utställningen. Samma beredskap och intresse som i Athen. Sverige får mycket tillbaka på de satsningar de gjort på våra internationella designutställningar. Anna Blomdahl, Design S projektledare håller på att sammanställa klipp från alla utlandsvisningar som varit över förväntan framgångsrika: Hamburg, Washington, New York och Athen. Borde bana väg för självklar fortsättning. Mätbara resultat.

På ett personligt plan är det jättespännande att få besöka Cypern, om än på nolltid. Jag är väl en av de få svenskar som aldrig varit här tidigare. Svenska ambassaden lär få vara kvar så länge Cypernfrågan inte är löst och de ska väl ha EU-ordförandeskapet 2012, så vi klarar nog utställningen 2011 i samarbete med ambassaden. I morse tog jag en liten joggingrunda mellan södra grekiskspråkiga och norra turkiskspråkiga sidan av staden. Det finns ingen riktig gräns, men en sorts markering, med poliser på båda sidan. Kl 7 var jag ute och sprang - 8 turkiska poliser satt i kontrollen till norra sidan, och jag fick visa pass och skaffa visum för mina minuter på andra sidan. På södra sidan vid returen satt ungefär lika många och kollade mitt pass. Jag var den enda människan i sikte som passerade. Intressant. Middag med nyckelpersoner på residenset igår, de berättade mycket om Cyperns brokiga och långa historia. Som att öppna en dörr till ett helt nytt universum. Så spännande. Fruktbara möten idag samt avslutande summering med Åsa och Ingemar efteråt på residenset. Nu åter till Athen och designseminarium.

Konst & Kulturhus i Gamla Elverket - samarbetspartner för Design S 2011