Nu äntligen har det kommit en bok med praktiska tips för designer och produktutvecklare hur de kan jobba mera engergisnålt. Verktyg, erfarenheter och fakta presenterade av olika skribenter på ett lättsamt och visuellt illustrerat format. Formgivaren Kerstin Sylwan och chefredaktören för Camino Johanna Stål har varit författare och redaktörer. Svensk Form är avsändare och Energimyndigheten har sponsrat.
Ur pressmeddelandet: " Design handlar om mycket mer än formgivning. För att klara dagens miljöproblem och leda samhället in i ett hållbart 2000-tal behöver designer och produktutvecklare tänka nytt. I boken får vi följa designens olika former – hur skapar vi hållbara produkter, hur kommunicerar vi budskapet och hur kan vi designa själva samhället med hållbarhet i fokus? Med energi och design i centrum visar författarna innovativa lösningar, företag och entreprenörer som går sin egen väg samt forskare som undersöker framtidens produktions- och konsumtionsmönster. En omställning av samhällets energianvändning kommer att bli nödvändig, och designer och produktutvecklare har en viktig roll."
För att värma upp oss i höstrusket hade vi valt att ge kvällen en brasiliansk inramning. Varför? Ett enkelt svar är att vi älskar Brasilien, och att de är mästare på livsbejakelse. Många ögon riktas dessutom mot Brasilien när vi diskuterar hållbarhet, Amazonas, miljöteknik, etanol och nya oljefyndigheter. Vi är långt ifrån varandra, men har mycket att diskutera tillsammans. FN;s första miljökonferens Miljökonferens Stockholm 1972, först 20 år senare i Rio 1992. Vi hade privilegiet att bo i Brasilein i slutet av 80-talet då min man Krister var ambassadör där och förberedde bland annat kontakterna inför Rio-konferensen. Vi lärde oss mycket om livsglädje. Man gjorde gallupundersökningar, och alla brasilianare trodde att det skulle bli bättre i framtiden. I Sverige gjorde man nyligen en undersökning, där det visade sig att 65 % av svenskarna trodde att det skulle bli sämre i framtiden – och detta var innan den finansiella krisen.
Vi måste tro på möljigheten. Denna trivsamma kväll hade Aia Jüdes, som tidigare gjort organiska haute coutureutställningen Fair Made, lockat sina brasilianska musik- och samba-poolare för att underhålla gästerna. "Att dansa samba kräver energi, men alstrar dubbelt så mycket", säger Aia.
Vi hade dessutom fått god brasiliansk mat, men gjorda på svenska råvaror från Dalma Food AB. Man kan ta hit världen utan att forsla maten. Några undantag dock, ölen Brahma och de tropiska frukterna hade rest lite längre. Liksom mandiokamjölet "farofa" som kom från vår gamla barnflicka Neides hemby i Piauí i norra Brasilien. Hon är nu gift med en svensk och bosatt i Sverige.
I nästa steg undersöker vi om vi kan göra ett utställnings-utbytes-projekt med Brasilien för nästa år eller 2010. Återkommer snart om detta.
söndag 5 oktober 2008
1 oktober: Lanseringsfest för boken "Energi - Hur Design kan göra skillnad"
Etiketter:
Aia Jüdes,
Dalma Food,
Deucineide Ferreira de Silva,
Johanna Stål,
Kerstin Sylwan,
Paul Tolj
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar