Ett riktigt bra seminarium arrangerades under modeveckan på Berns av Sthlm Fashion Week i samarbete med Antonia Ax:son Johnsons Stiftelse för Miljö och Utveckling på temat mode och hållbarhet. Dragplåstret var förstås brittiska Katharine Hamnett, som berättade om sin mångåriga kamp för etik, moral och hållbar produktion. Trots det helvete hon gått igenom, kan hon idag faktiskt jobba hållbart helt igenom med bibehållen ekonomisk framgång. Det gav hopp. De svenska talarna var minst lika bra. Mathilda Tham är en tillgång i ämnet för oss alla. Charmig, kunnig och ändå på ett avspänt och ödmjukt sätt. Hennes inledning talar för sig: Hållbarhet är inte en trend – det handlar om överlevnad för oss människor som art, och det handlar om överlevnad för företagen. Hållbarhetstänkande kan öppna upp möjligheter för innovation, och för en djupare relation mellan varumärke och målgrupp. Med hållbarhetstänkande kan vi skapa varumärken med både stark identitet och stark integritet." - Mathilda Tham, professor i mode, Beckmans Designhögskola och föreläsare i Eco-design, Goldsmith College, London.
Det är sällan ett seminarium blir så bra, balansen, alltfrån praktiska tips till moraliska frågeställningar. De övriga talarna var Ingrid Giertz-Mårtenson Swedish Vision, Cecilia Solér Centrum för konsumentforskning, Marcus Bergman Textilhögskolan i Borås, Maria Sandow Svensk Handel Stil, Eva Eiderström Naturskyddsföreningen och Jill Dumain Patagonia.
Marcus Bergman, var som vanligt underbar i sitt framförande, blandade starkt personliga, humoristiska inlägg med stora allvarliga frågor. Marcus som nu arbetar främst som forskarre är också aktiv i familjeföretaget Bergmans, som i många år jobbat med ekologisk bomullsodling i Peru. Han framhöll att numera har siffrorna stigit - från tidigare vedertagna 20.000 till 40.000 människor som dör varje dag i den s.k. konventionella bomullsodlingen pga av alla gifter i processen. Och han menade dessutom att det var fel att kalla det för "konventionellt" sätt att odla, när människorna har hållit på att odla ekologiskt iöver 3000 år med stor framgång, och det är bara de senaste 50 åren eller så som vi odlat med alla dessa gifter. 40.000 människor? Är vi inte beredda att betala några kronor mera för våra bomullskläder och textilier om vi kan vara med och rädda liv? Bergmans vann förresten H&M:s utmärkelse under Elle-galan för Hållbarhet. Grattis! Hela modeveckan sveptes verkligen igenom av en genuin internationell fläkt - mediauppmärksamheten imponerande, såväl på kultur- som näringslivssidor. Många bra varumärken som befäster sina positioner. Nu är det MODE som gäller, roligt verkligen. Risken är dock att övriga designområden inte uppmärksammas i vårt enfrågeland. Det blir intressant att följa media under möbelmässan och Stockholm International Design week som börjar i veckan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar