"Att flytta en stad är lättare än att flytta en fråga" var Svenska Tecknares Lennart Engmans erfarna kommentar apropå den design-fatigue som tycks ha inträtt bland beslutsfattare, politiker och media när det gäller form- och designområdet. Nu är det andra signalord som mode, teknologi och innovation som gäller. Som om inte designprocessen vore en självklar av alla dessa områden. ("City Move Interdesign" är den fascinerande internationella interdesignworkshop som ska genomföras i Gällivare i mars 2009 - med SVID som svensk samordnare – det var den som Lennart refererade till indirekt.)
Hela fredagen satt vi i en workshop inom SDS, vårt informella nätverk, Svenskt Desingsamarbete, med inbjudna externa workshopledaren Gunilla Kindstrand. Det handlade om vart vi vill komma med en svensk designpolicy – mer jobb, stärkt konkurrenskraft, ökad export och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Vad vill vi uppnå om fem år, vilka är de viktigaste målen? Hur kan vi bäst övertyga olika målgrupper behovet av icke-linjärt och kreativt tänkande, om designprocessens utvecklingskraft? Genom goda exempel, bra berättelser, bra argument och reella verktyg till beslutsfattare och näringsliv. Det är en kommunikativ och stor utmaning. Allt löstes givetvis inte under sittande möte, men vi har i alla fall en gemensam riktning. Eller som som ordföranden Robin Edman konstaterade: för några år sedan satt vi inte alla samlade på detta sätt och med så stor enighet om grundförutsättningarna och nödvändigheten av samarbete.
I SDS ingår Svensk Form, Stiftelsen Svensk Industridesign, Sveriges Designer, Designer i Skåne, Rådet för arkitektur, form och design, Föreningen Sveriges konsthantverkare och industriformgivare, Stiftelsen Konsthantverkscentrum, Föreningen Svenska Tecknare, Moderådet samt Nätverket för Upplevelseindustrin.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar