I samlad tropp – 4 från Nationalmuseum med chefen Solfrid Söderlind i täten och 3 från Svensk Form – körde vi ut till Ulvsunda till våra samarbetspartners på Centrum för Näringslivshistoria. Vi ville visa vad som finns i designarkivet, såväl det fysiska som virtuella http://designarkiv.svenskform.se/
Chefen Alexander Husebye och David Leidenborg, designhistoriker välkomnade. Ett av flera projekt som vi gör inom access, är att tillgängliggöra ett urval från de 16.000 bilder deponerade hos Nationalmuseum. Intresset var stort. David Leidenborg förevisade på sitt charmerande och kunniga sätt flera av godbitarna och berättelserna i arkivet. Gammalt historiskt industrispionage. Rikt material från Ralph Lysell, som efter studier i USA introducerade begreppet Industridesign i Sverige, genom en artikel i Form nr 2. Förpackningar, mönster, tyger. NKs alla kassar genom åren. Hur den miljövänliga och ekoinspirerade bruna kassen från 70-talet inte alls passade kunderna, utan de var tvungna att ta fram en sober och elegant grå. Som alltid ger det en enorm kick och insikt om betydelsen av att ha kunskap och tillgång till historia - i alla led. Det är en sann guldgruva, som vi nu kan tillgängliggöra mer och mer och ANVÄNDA idag för nutid och i framtiden.
Solfrid, som dessutom var uppväxt i trakterna, visade sig också vara mycket kunnig, beläst och engagerad. Hon hade goda ideer, kanske vi skulle göra en utställning om flerhundraårigt industrispionage? I det avslutande mötet konstaterade vi att vi måste bygga en mera långsiktigt strategi hur vi kan samverka för att tillgängliggöra och använda de historiska kunskaperna i samtiden. Vi måste kunna ha en samarbetsplan som håller, oavsett vilka riktningar regeringen tar. .
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar