Så nu har den kommit, rapporten från rådet. (Rådet för arkitektur, form och design) Som väntat föreslås att arkitekturmuseet görs om till ett centrum för arkitektur, form och design och gestaltningen av den gemensamma miljön. Svensk Forms mötesplatsuppdrag flyttas över i den nya myndigheten och vi erbjuds att flytta in i de nya lokalerna. Samtidigt föreslås i ett andra steg en federation med verksamheter från hela landet som arbeter inom arkitektur, form och design. Stadsutveckling, näringslivsutveckling och en långsiktigt hållbar miljö. Rapporten i sin helhet finns att läsa på http://www.rafd.se/
Först får man ju säga att det är bra med en utredning som vågar ta ett stort och samlat grepp. Den går nu på remissrunda under tre månader innan beslut tas. Det blir förstås en rejäl utmaning att få allt på plats. Instämmer i analysen att de är många små aktörer med stora uppdrag och små resurser, vilket är ohållbart i längden. Nyttigt att vända på alla stenar. Självklart ska Svensk Form finnas med från början, så att erfarenhet och kunskap, nätverk, pågående projekt blir en grund för den nya verksamheten. Helst skulle vi förstås sett att staten skulle ha gjort en investering med nya pengar för att stärka området – om man verkligen menar allvar.
Enorm utmaning att få steg två med en federation på plats, med förväntan att alla ska vilja bidra med något till helheten. Tidsplanen också svår. Om förslaget antas, gäller det att komma igång direkt.
Men det viktigaste i det nya scenariot är att Sverige nu äntligen får en liknande institution som det finns i andra länder. Det har Svensk Form kämpat för i 150 år! En nationell arena för form och design, och nu även arkitektur. Samtidsenligt och naturligt i de flesta länder. Ett fönster öppnas mot världen. Man kan säga att telefonplansidén nu omsätts i praktiken fast på annan plats. Med fler aktörer och annorlunda rollfördelning. Dock utan nya pengar, som sagt.
Fokus på samhällsutveckling, våra gemensamma publika miljöer är också i linje med Svensk Forms målsättningar. Vår historiskt röda tråd med designen som utvecklingskraft som kan bidra till bättre livskvalitet för alla.
Därför är det angeläget att vara med från början i bygget av den nya verksamheten. Våra medlemmar, både allmänhet och branschverksamma, gagnas av en publik verksamhet med större samlad kraft. Helpdesk design. Viktigt också att försäkra att vår regionala verksamhet stärks genom de synergier som bildas i steg två. Förutom skrivbordskonstruktionen är det förstås viktigt att det blir rätt människor på rätt plats. Förutom den nya övergripande chefen, gärna en internationell och oberoende chief curator som är van att jobba med utställningar inom arkitektur och design.
Varumärket Svensk Form får inte gå förlorat, inte heller vår samlade erfarenhet och kompetens. Vi ska också se till att behålla vår identitet, vår fria röst, i vår reguljära föreningsverksamhet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar